Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Άποψη για την παροχή εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο


Άποψη για την παροχή εκπ/σης στο νηπ/γείο.

Καλό φθινόπωρο!!! Επάνοδος από τη θερινή ραστώνη στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Από τους άδειους σχεδόν δρόμους στην πολύβουη κίνηση. Από τις ράθυμες μέρες των διακοπών στην υπερκινητικότητα που απαιτεί η επιστροφή στη δουλειά.
Και φυσικά στα σχολεία, τα οποία φέτος ειδικά ακούμε από επίσημες πηγές ότι θα διανύσουν τη δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων ετών! Δηλαδή πότε ήταν εύκολη; Το ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα ήταν πάντοτε στα κάτω του δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε εδώ, είναι γνωστό σε όλους. Πρόκειται για μια χρονίζουσα παθογένεια, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Μεταρρυθμίσεις επί μεταρρυθμίσεων οδήγησαν στο πουθενά και ύστερα από ανακατατάξεις και αντιδικίες γυρίζουμε πάλι στα ίδια. Το ελληνικό σχολείο συνεχίζει να κινείται σε ένα μίζερο κλίμα, παρά τις όποιες προσπάθειες, που γίνονται κατά καιρούς, για βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του. Ειδικά στο νηπιαγωγείο που εξακολουθεί να είναι ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης.
Βέβαια δεν πρέπει να γκρινιάζουμε μόνο. Έχουμε ένα νέο σχετικά αναλυτικό πρόγραμμα, μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και την ευχέρεια να διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τα βιώματα των παιδιών χωρίς να έχουμε το βάρος μιας συγκεκριμένης διδακτέας ύλης και περιεχομένων μάθησης.
Όμως όσο και να είναι καλές οι προθέσεις των νηπιαγωγών πρέπει να έχουν και το κατάλληλο περιβάλλον και υλικό. Δεν είναι δυνατόν να στριμώχνεις 25 παιδιά, ακόμα και σε ολοήμερο τμήμα, σε άθλιες αίθουσες χωρίς υποδομές και να απαιτείς από τον εκπαιδευτικό να δράσει επιστημονικά και δημιουργικά. Δεν είναι δυνατόν να είναι απλήρωτο το τηλέφωνο, το ρεύμα ή το φυσικό αέριο και να μην μπορείς να έχεις το ανάλογο υλικό επειδή η σχολική επιτροπή του δήμου δεν έχει δώσει χρήματα. Εκπτώσεις να κάνουν αλλού, όχι στην παιδεία! Όσο ικανός κι αν είναι ο εκπαιδευτικός, χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία.
Ας σκύψουν λίγο οι ιθύνοντες πάνω από τα προβλήματα του ελληνικού σχολείου και δη του νηπιαγωγείου γιατί, τους αρέσει δεν τους αρέσει, εκεί μπαίνουν οι βάσεις όλης της εκπαίδευσης και φυσικά της προσωπικότητας και των ικανοτήτων των αυριανών ενηλίκων. Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.